Praktische vragen over de leercentra beantwoord

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten wanneer je voor het eerst een leercentrum bezoekt. Of misschien ontdek je als trouwe bezoeker nog wel nieuwe mogelijkheden.

tafels, stoelen en computers met scheidingswanden

Wegwijs in de leercentra

In de leercentra kun je de bibliotheekcollecties van de opleidingen op je campus raadplegen, en als actieve student of personeelslid van Odisee, KU Leuven of een andere hogeschool van de associatie ook lenen. In Dilbeek kun je vanaf september 2022 zelfstandig lenen en inleveren via de zelfleenbalie (vergeet zeker je studenten- of personeelskaart niet!). In de andere leercentra scant een medewerker je items aan de balie.

De leercentra bieden echter nog veel meer mogelijkheden. Je kunt er in een rustige en stimulerende omgeving studeren, groepswerken maken, kopiëren, scannen en printen … Op sommige campussen kun je ook oefenen met didactisch materiaal en multimedia zoals smartboards. 

Ja, sommige individuele werkplekken en groepsruimtes kunnen gereserveerd worden. Dat doe je via TimeEdit.

Naar TimeEdit

Alle leercentra zijn vrij toegankelijk. Je kunt dus zeker in het leercentrum terecht om te studeren, maar de bibcollectie mag je enkel ter plaatse raadplegen.

Daarnaast mag je gratis scannen en tegen betaling kopiëren.

In het reglement vind je een overzicht van de algemene en rechtsgeldige afspraken. Per leercentrum kunnen er bijkomende afspraken zijn. 

Algemeen bibliotheekreglement

De baliemedewerkers en andere leden van het bibteam helpen je graag met concrete vragen. Voor uitgebreidere of meer complexe informatie, contacteer je best eerst het leercentrum per ticket.

Docenten kunnen daarnaast voor hun studenten een rondleiding of een sessie rond informatievaardigheden aanvragen via een ticket

Contacteer het team

Externe bezoekers kunnen de leercentra contacteren via de mailadressen per campus:Mail leercentrum Aalst

Mail leercentrum Brussel

Mail leercentrum Dilbeek

Mail leercentrum Sint-Niklaas

Mail Leercentrum Technologiecampus Gent

Lenen

Je mag 30 items tegelijk in bezit hebben. Audiovisuele materialen tellen daarbij niet mee.

Ben je niet verbonden aan een Odisee-campus, dan is dat aantal beperkt tot 10. AVM-materialen mag je in dat geval sowieso niet gebruiken.

Bepaalde items mag je lenen, andere niet. De standaard uitleentermijn is 2 weken. Afwijkende termijnen zijn mogelijk per materiaalsoort en per leercentrum. Kijk hiervoor naar een eventuele aanduiding op het item, of vraag het na bij een bibmedewerker.

Voor audiovisueel materiaal is de leentermijn maximaal 2 weken.

Je materialen worden niet automatisch verlengd, denk er dus aan om dit zelf te doen. Dat kan van thuis uit, als je ingelogd bent bij Limo. Opgelet, verlengen kan enkel op voorwaarde dat de huidige leentermijn nog niet overschreden is en de maximale leenperiode nog niet bereikt is. Als iemand anders één van je items gereserveerd heeft, mag je de lopende termijn nog uitdoen, maar verlengen is dan geen optie voor dat item.

Naar Limo

Een aanwezig item haal je zelf uit te rekken (tenzij het rek niet toegankelijk is, zoals in het geval van spelmateriaal of een archiefwerk). Een uitgeleend item kun je wel reserveren vanuit Limo. Zodra het binnenkomt, word je automatisch verwittigd per e-mail en ligt het voor je klaar aan de balie. 

Naar Limo

AVM reserveer je via Cheqroom.

Naar Cheqroom

Je kan de bibliotheekcatalogus Limo raadplegen op een computer in het leercentrum, je laptop en smartphone, en bij je thuis. Meld je aan om de meest gedetailleerde info te krijgen. Klik door op je zoekresultaat om de beschikbaarheid en het plaatsingsnummer te controleren. Let erop dat je naar de juiste campus kijkt. Noteer of onthoud het plaatsingsnummer en zoek de overeenstemmende afdeling in de bib, het juiste rek en ten slotte het boek met identiek kenmerk op het rugetiket. Als de catalogus aangeeft dat je boek aan iemand anders is uitgeleend, kun je meteen doorklikken om het te reserveren. 

Naar Limo

Ja. Als je een boek of ander materiaal nodig hebt dat niet in de collectie van je campusbib zit, maar wel beschikbaar is op een andere locatie, kun je het gratis laten overbrengen. Je doet dan een aanvraag voor IBL (interbibliothecaire leen) via een ticket. Je kunt je aanvraag ook vanuit de zoekresultaten in Limo doen, op voorwaarde dat je aangemeld bent.

Deze service is gratis voor IBL’s binnen België. Je krijgt een e-mail zodra je het boek kunt afhalen aan de balie van je leercentrum.  

Voor elke werkdag vanaf het overschrijden van de leentermijn, wordt € 0,10 per item aangerekend. Betalen kan enkel met bancontact aan de balie.

Meld dit zo snel mogelijk aan een medewerker van je leercentrum om boete voor laattijdig terugbrengen te vermijden. Je zal in ieder geval de kostprijs van een nieuw exemplaar, plus een administratieve kost moeten betalen. 

Vul onderstaand formulier in en bezorg het per mail of aan de balie om het verlies officieel aan te geven.

Formulier schade/verlies bibliotheekmateriaal

Als je een laptop, camera of ander audiovisueel materiaal nodig hebt voor een korte periode, kun je dat na reservatie lenen voor maximaal twee weken. Reserveren doe je via Cheqroom en ophalen aan de balie.

Naar de AVM-pagina

Wifi, printen, scannen ...

Op campus kun je eenvoudig verbinding maken met het netwerk Campusroam. Meld je daarvoor aan met voornaam.familienaam@student.odisee.be of voornaam.familienaam@odisee.be. KU Leuven-studenten en -personeel gebruiken studentennummer@kuleuven.be of personeelsnummer@kuleuven.be.

Met dezelfde gegevens kun je je ook aanmelden bij Eduroam, waardoor je internettoegang krijgt bij verschillende Belgische en internationale onderwijsinstellingen.

Meer over netwerkverbinding

Je kunt gratis scannen op de Ricoh-copiers en de bestanden verzenden naar een e-mailadres of opslaan op een usb-stick die je in het toestel stopt.

Instructies scannen

Om te printen upload je je document in pdf op de webapplicatie Papercut, via print.odisee.be. Nadat je de printopdracht hebt gegeven, kun je op een copier naar keuze afdrukken. Meld je daarvoor aan door je studenten- of personeelskaart te badgen op het toestel. Vergeet je na afloop niet uit te loggen.

Naar Papercut

Instructies Papercut

Scannen is gratis.

Voor printen en kopiëren worden volgende tarieven aangerekend:

  • zwart-wit A4: € 0,035
  • kleur A4: € 0,14
  • dubbelzijdig (standaard in Papercut): 25% korting op de totaalprijs
  • grote formaten: veelvouden van A4 (bijvoorbeeld A3 telt als 2 A4's)
Praktische vragen over de leercentra beantwoord

Zoek je nog meer antwoorden?