Zoektips

Voor het schrijven van een paper of het samenstellen van je bachelorproef heb je betrouwbare en vaak erg specifieke informatie nodig. Het is belangrijk dat je efficiënt en op  kritische wijze informatie kunt opzoeken, selecteren, beoordelen en correct gebruiken. Omdat dat geen gemakkelijke taak is, geven we je graag enkele tips & tricks.

  1. 1

    Limo

    Raadpleeg steeds het zoekplatform Limo, waar je de volledige collectie van jouw leercentrum én die van andere campussen, hogescholen en universiteiten kunt doorzoeken. Met één zoekopdracht krijg je een overzicht van alle beschikbare informatie over een bepaald onderwerp, zowel fysiek als digitaal.

    Je kunt filteren op je campusbib om alleen direct toegankelijke resultaten te krijgen. Om te weten waar een boek, tijdschrift ... zich exact bevindt in de bib, klik je door naar het plaatsingsnummer. Dat nummer correspondeert met het rugetiket van het boek. Materialen van andere bibliotheken kun je laten overbrengen via IBL. Doe je aanvraag bij voorkeur met een ticket.

    Vergeet je niet aan te melden om je zoekopdrachten te kunnen opslaan, boeken te reserveren en te verlengen en om dezelfde info te kunnen zien zowel on als off campus.

  2. 2

    Databanken

    Databanken zijn niet alleen handig om veel informatie efficiënt te doorzoeken, maar vaak ook dé manier om actuele informatie te vinden over onderwerpen die constant in beweging zijn. In tegenstelling tot bij gedrukte media, ben je niet gebonden aan een bepaalde editie.

    Een aantal online databanken kun je enkel raadplegen op de campus, andere overal na aanmelden en sommige zijn helemaal vrij toegankelijk. Een overzicht van alle databanken per onderzoeksgebied vind je hier.

  3. 3

    Google Scholar

    Via de gratis online zoekmachine Google Scholar vind je wetenschappelijke, betrouwbare publicaties. De meeste publicaties zijn full-text beschikbaar. Google Scholar doorzoekt niet alleen enkele grote databanken zoals Springer en Wiley, maar ook de collecties van hogescholen en universiteiten. 

  4. 4

    Lean Library

    Lean Library is een browserextensie die samenwerkt met het bibliotheeksysteem van Odisee en jou snel toegang geeft tot artikels, e-books en andere abonnementen. Na het downloaden van de extensie biedt Lean Library bij zoekopdrachten via Google Scholar of Pubmed interessante digitale bronnen aan via een pop-up scherm. Het kan hierbij gaan om gratis open access bronnen, maar ook om artikels uit betalende databanken, waar je via Odisee toegang tot hebt.

  5. 5

    Externe bibliotheken

    UniCat is een zeer uitgebreide wetenschappelijk gerichte catalogus van Belgische bibliotheken:

    UniCat

    Je kunt ook internationaal zoeken via WorldCat:

    WorldCat

    Ben je op zoek naar een niet-wetenschappelijke publicatie? Probeer dan eens de openbare bibliotheek in de buurt van je campus:

    Openbare bibliotheek Aalst: Utopia

    Openbare bibliotheek Brussel: Muntpunt

    Openbare bibliotheek Dilbeek

    Openbare bibliotheek Gent: De Krook

    Openbare bibliotheek Sint-Niklaas

    Wist je dat je via de meeste Vlaamse bibliotheken digitale kranten en actualiteitstijdschriften kan raadplegen? Als je (al dan niet betalend) lid bent van een openbare bibliotheek, kan dit voor een beperkt aantal zelfs van thuis uit.

    Ontdek GoPress

  6. 6
  7. 7